5 tips om lekker te blijven zwemmen in de winter

zwemkampioenen
Dit zijn Nederlands grootste zwemkampioenen!
5 november 2019
summerbody
Zo werk jij aan je summerbody
4 januari 2020
Toon alles

5 tips om lekker te blijven zwemmen in de winter

zwemmen in de winter

December is weer begonnen. Niet direct de maand waarin je direct aan zwemmen denkt. Toch is het heerlijk om lekker te blijven zwemmen in de winter, of je nu zwemles volgt, of voor jezelf zwemt. Wij geven je vijf tips om de koude maanden al zwemmend door te komen.

1. Opwarmen in het stoombad

Zwemmen in de winter is heerlijk. Maar ondanks dat het water in een zwembad altijd verwarmd is, kan het in de winter toch koud aanvoelen. Als je banen hebt gezwommen heb je het als het goed is lekker warm gekregen. Om ook tijdens het aankleden en thuis warm te blijven is het slim om even in de sauna of het stoombad te stappen. Zo zorg je ervoor dat je helemaal bent opgewarmd na het zwemmen.

2. Zorg voor goede kleding

Het is niet slim om na het zwemmen met een dunne jas en natte haren op de fiets te springen. Wees met name als je gaat zwemmen in de winter bedacht op een warme outfit voor na het afdrogen. Föhn je natte haar en zet een warme muts op, zo verliest je lichaam geen warmte via je hoofd. Trek ook een warme jas aan, zodat je geen kou vat.

3. Neem een duik in open water

Als je in een zwembad zwemmen in de winter nog niet uitdagend genoeg vindt, dan kun je overwegen om eens in open water te gaan zwemmen. Steeds meer mensen gaan ‘s zomers en ‘s winters in een meer of plas zwemmen. Open water zwemmen schijnt enorm goed voor je lichaam te zijn, omdat je lichaam leert om te gaan met een koude shock. Daarnaast voelt het heel vrij om in open water te zwemmen. Wees dus niet verbaasd als je mensen in de Amstel of het IJ ziet zwemmen.

4. Drink een warm drankje na het zwemmen

Als je terugkomt van een uurtje zwemmen, dan heb je wel een lekkere warme beker chocolademelk verdiend. De winter is een goed excuus om jezelf te verwennen met warme chocolademelk met slagroom. Als je je bezig houdt met calorieën is een warme kop thee een goed alternatief.

5. Remember: nog maar 6 maanden tot de zomer

Zwemmen is onwijs goed voor je lichaam. Je ontwikkelt een goede conditie en traint spieren in je hele lichaam. Ik bedoel, heb je weleens goed naar professionele zwemmers gekeken? Dat wil je zelf toch ook? Als je nu begint met regelmatig zwemmen, dan heb je tegen de tijd dat het zomer is jouw lichaam een stukje fitter en strakker gezwommen. Vind je zwemmen lastig? Of heb je het eigenlijk nooit goed geleerd? Wij bieden zwemles aan voor volwassenen.