ABC zwemmen

FASE 1

Hier leer ik mij veilig en plezierig in het water te voelen en de eerste beginselen van het zwemmen.

Ik leer vrij te zijn in het water, en te dartelen. Mijn ademhaling leer ik te controleren en niet te schrikken met mijn gezicht in het water. Ik leer te drijven met mijn gezicht in het water tot aan de overkant! Onder water leer ik ook ontspannen te zijn. Ik leer met geopende ogen onder water te zwemmen, ontspannen en rustig durven te drijven op mijn rug, en te draaien om de lengteas. Ik start ook met borstcrawl en beenslag.

FASE 2

Hier leer ik alle zwemslagen voor de benen.

Tijdens deze fase leer ik de beenslag goed uit te voeren. De enkelvoudige rugslag heb ik goed beoefend en beheers ik. Ik durf mij vrij uit te leven in het water en dartel makkelijk. Ook kan ik op de kant of mat klimmen, en gemakkelijk onder water zwemmen, rollen en drijven. Ik schuif op mijn buik en rug vanaf een mat in het water. Ik leer watertrappen op een speelse manier en zonder begeleiding te draaien om de lengte-as. Ik kan met de kopglij en de zitglij te water, en durf daarna meteen te blijven liggen.

FASE 3

Hier leer ik de gecombineerde slagen (borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en rugslag)

Ik leer schoolslag combinaties netjes uit te voeren met hulpmiddelen, en beheers de enkelvoudige rugslag. Ik oefen de borstcrawl combinatie, rugcrawl en beenslag . Ik leer watertrappen en de beenslag. Ik kan op de kant of mat klimmen, en een kopsprong maken vanaf de kant zonder begeleiding. Ik kan de rechtstandige sprong uitvoeren met een draai. Ik leer veelvuldig en gemakkelijk onder water te zwemmen en te rollen. Ik kan drijven en schuiven op de buik en rug van een mat in het water. Ik leer door het gat te zwemmen op enige afstand met hulp van de zwemleider. Ik kan zonder begeleiding draaien om de lengte-as.

FASE 4

Hier leer ik watertrappelen, onder water zwemmen, drijven en duiken.

Ik beheers de techniek van de schoolslag en enkelvoudige rugslag zonder hulpmiddelen. Ik beheers zowel de borstcrawl combinatie als de rugcrawl. Ook kan ik watertrappen, makkelijk op de kant of mat klimmen. Ik kan een kopsprong vanaf de kant of mat maken zonder begeleiding, en weet een rechtstandige sprong te maken, met een draai om de lengte-as. Het kost mij geen moeite om veelvuldig en gemakkelijk onder water te zwemmen, ook onder een kleine mat door. Ik zwem door het gat op afstand en draai zonder begeleiding om de lengte-as en hulpmiddelen.