Jouw kind snel een zwemdiploma? Dit zijn de tips en tricks

1 & 2 Pinksterdag
27 mei 2020
6 juni 2020
Toon alles

Jouw kind snel een zwemdiploma? Dit zijn de tips en tricks

snel een zwemdiploma

Veel ouders zijn benieuwd hoe hun kind snel een zwemdiploma kan behalen. Het geeft immers een veilig gevoel als je kind zich kan redden in en rond het water. Wanneer je een dag naar het strand gaat, of op vakantie bent, hoef je je geen zorgen meer te maken over de zwemvaardigheid. In deze blog delen we daarom wat tips die we in onze ervaring hebben opgedaan.

Ga zelf regelmatig zwemmen

Een kind leert sneller en gemakkelijker zwemmen als hij van huis uit gewend is om regelmatig te gaan zwemmen. Hierdoor voelen ze zich vertrouwd in het water en is het een feestje om naar zwemles te gaan. Een kind leert veel sneller als hij plezier heeft, dan als het een opgave is. Vooral voorafgaand en aan het begin van zwemles is het belangrijk om veel plezier te maken in het water. Kort voor het afzwemmen is het handig om buiten de zwemlessen om af en toe te oefenen.

Kies voor de versnelde cursus

Speciaal voor kinderen die snel door de zwemlessen willen gaan hebben wij een versnelde cursus. Kinderen kunnen tijdens deze cursus drie keer per week 1,5 uur zwemles volgen. De cursus duurt in totaal zes maanden en aan het einde van deze periode ontvangt het kind gegarandeerd een zwemdiploma.

Kijk naar het individuele kind

Ieder kind is gebaat bij andere hulp. Als jouw kind hoogbegaafd is, ADHD heeft of motorische problemen heeft kun je de begeleiding hierop aanpassen. Soms is een kind bijvoorbeeld gebaat bij kinderfysiotherapie om beter te kunnen bewegen in het water. Op deze manier blijft het zwemmen leuk en krijgt je kind snel een zwemdiploma.

Geen druk uitoefenen

Als deze tips niet helpen, dan is de kans groot dat je kind nog niet helemaal toe is aan zwemles, of even pauze nodig heeft. Ga dan geen druk uitoefenen, maar doe even een pas op de plaats. Het is het allerbelangrijkste dat zwemmen leuk blijft, anders werken alle goedbedoelde acties alleen maar averechts. Als je kind bang is voor een bepaald onderdeel, dan hoeft hij dit niet te doen. Vertrouwen krijgen in het water is namelijk een belangrijk onderdeel van zwemvaardigheid. Het is alleen maar goed om te vertrouwen op wat je kunt, en te laten waar je je nog niet goed bij voelt. Snel een zwemdiploma krijgen is fijn, maar goed leren zwemmen is waar het uiteindelijk om gaat. En ieder kind doet dit op zijn eigen tempo.