Zo wordt zwemles weer leuk

zomer
De leukste activiteiten om fit te blijven in de zomer
4 augustus 2020
succes bij zwemles
Succes op zwemles
4 oktober 2020
Toon alles

Zo wordt zwemles weer leuk

zwemles weer leuk

Gelukkig vinden de meeste kinderen het leuk om naar zwemles te gaan. Toch geldt dit niet voor alle kinderen. Motivatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van zwemles. Wanneer een kind niet toe is aan zwemles, of er een angst voor heeft ontwikkeld, kan het traject van leren zwemmen eindeloos lang duren. En dat is niet leuk voor zowel ouder als kind. Daarom delen we in deze blog een aantal tips om zwemles weer leuk te maken.

Tip 1: Begin pas wanneer het kind eraan toe is

We kunnen natuurlijk niet wachten om jouw zoon of dochter te ontvangen bij onze zwemlessen. Toch raden we je aan om te wachten met lessen tot het kind er zelf aan toe is. Bij het ene kind is dat al bij vier jaar, bij het andere kind pas bij zeven jaar. Het is belangrijk dat je kind sterk genoeg is om zwemles goed vol te houden, bij hele kleine kindjes is dat vaak nog niet het geval. Ook is het belangrijk dat ze mee kunnen doen in een klasje en de aandacht er tijdens de les bij kunnen houden. Dat maakt het voor ons makkelijk, maar het is ook een voorwaarde om veilig te leren zwemmen.

Tip 2: Een motivatiesysteem

Iedere zwemschool gaat hier anders mee om, maar een motivatiesysteem werkt over het algemeen goed om zwemles leuk te houden. Vaak krijgen kinderen een sticker of een briefje wanneer ze naar een volgende stap in het lesprogramma gaan. Het zwemdiploma kan dan nog even duren, deze tussenstap hebben ze in elk geval gehaald.

Tip 3: Zwemmen in het weekend

Probeer het zwemmen niet te beperken tot alleen de zwemles. Kinderen die op vakantie en in het weekend ook met hun ouders gaan zwemmen blijken zwemles ook leuker te vinden. Het zwemmen wordt dan mentaal niet gekoppeld aan een verplichting maar aan een leuke activiteit. Het helpt natuurlijk als je als ouders zelf ook plezier beleeft aan het zwemmen. Ga dan ook niet alleen oefenen maar vooral ook veel spelen in het water. Gebruik speelgoed en ga van de glijbaan af. Kortom: geen verplicht nummertje, gewoon lekker zwemmen! Zo wordt zwemles weer leuk.

Tip 4: Maak het niet te beladen

Het is natuurlijk goed om de angst of weerstand van je kind tegen zwemles te erkennen. Probeer het alleen niet te beladen te maken. Houd het luchtig en probeer er samen een oplossing voor te bedenken.

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Wij helpen je graag om zwemles weer leuk te maken! Vraag ernaar tijdens de zwemles van je kind, of neem contact met ons op.