Veilig zwemmen in tijden van corona

succes bij zwemles
Succes op zwemles
4 oktober 2020
Komende 2 weken geen zwemlessen
5 november 2020
Toon alles

Veilig zwemmen in tijden van corona

corona

Tot voor kort hield ‘veilig zwemmen’ vooral in dat je in het bezit was van een zwemdiploma. In deze bijzondere tijd gaat veiligheid ook om bescherming tegen het coronavirus. Gelukkig kan er op het moment van het verschijnen van deze blog nog steeds gezwommen worden in de Nederlandse zwembaden. In deze blog noemen we een aantal aandachtspunten.

Reserveren in het zwembad

Er mogen op dit moment een beperkt aantal mensen in het zwembad aanwezig zijn. Om te voorkomen dat je lang moet wachten, of zonder gezwommen te hebben naar huis moet gaan, is het belangrijk om te reserveren. Bij de meeste zwembaden kan dit via een online reserveringssysteem.

Is dat wel corona-proof?

Veel mensen vragen zich af of het veilig is om naar het zwembad te gaan. Met de informatie die nu beschikbaar is kunnen we zeggen dat dit zeker het geval lijkt te zijn. Er zijn volgens het RIVM nog geen besmettingen gevonden die via zwemwater hebben plaatsgevonden. Daarnaast moeten zwembaden altijd al aan strenge kwaliteitsnormen voldoen en worden er veel desinfectiemiddelen gebruikt om het water schoon te houden. De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd voor de veiligheid van de zwemmers.

Zwemmen is gezond

Gelukkig is het dus op dit moment verantwoord om te gaan zwemmen. Naast verantwoord is het namelijk ontzettend gezond om in beweging te blijven. De kans is groot dat je in je dagelijks leven minder beweegt dan normaal. Als je thuis werkt breng je een groot deel van de dag zittend door. Het is dan belangrijk om regelmatig een uurtje te bewegen. Teamsporten zijn niet meer mogelijk voor volwassenen, daarom kan zwemmen een gezond alternatief zijn. Zolang je gezond bent en geen klachten hebt is het supergoed voor je algehele gezondheid om in beweging te blijven.

Algemene regels rondom het coronavirus

Natuurlijk gelden er in het zwembad ook regels om op een veilige manier te kunnen blijven zwemmen. Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Draag bij binnenkomst een mondkapje. Wanneer je het bad betreedt mag je deze natuurlijk afzetten. Trek thuis je badkleding aan en douche ook thuis. In het zwembad is gelegenheid om je af te drogen en aan te kleden. Volg de looproutes die in het zwembad zijn aangegeven. En tenslotte, zoals altijd: blijf thuis bij klachten die kunnen lijken op corona. Op deze manier kunnen we met zijn allen op een veilige manier blijven zwemmen.