Succes op zwemles

zwemles weer leuk
Zo wordt zwemles weer leuk
4 september 2020
corona
Veilig zwemmen in tijden van corona
4 november 2020
Toon alles

Succes op zwemles

succes bij zwemles

Hoe komt het dat het ene kind gek is op water, terwijl het andere kind met veel moeite een zwemdiploma behaalt? Het gaat voor een deel om geluk: het ene kind beleeft nu eenmaal meer plezier aan zwemmen dan het andere kind. Maar, je hebt hier wel degelijk invloed op. Daarom delen we vandaag onze tips voor meer succes op zwemles.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

We merken dat kinderen die al vanaf jonge leeftijd zwemmen, makkelijker en sneller een zwemdiploma behalen. Je kunt hier al mee beginnen vanaf 2 à drie maanden. Je kunt je baby dan zelf meenemen naar het zwembad, of je kunt een babyzwemles volgen. Natuurlijk leert je kind dan nog niet zelfstandig zwemmen maar hij/zij wordt wel vertrouwd gemaakt in het water. Samen met andere ouders met baby’s ga je liedjes zingen en spelen in het water. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zwemgroepen voor baby’s en peuters ter voorbereiding op ‘echte’ zwemlessen.

Vertrouwd worden in het zwembad

Wanneer je kind iets ouder is kun je beginnen met vrijzwemmen in het zwembad. Zorg ervoor dat het zwembad een leuke plek is voor je kind. Oefenen hoeft nog niet voordat je begint met zwemles, maar spelen kan natuurlijk al wel. Het is fijn als je kind bijvoorbeeld al eens zijn hoofd onder water durft te houden, bijvoorbeeld in het zwembad of onder de douche. Hoe meer vertrouwen er is in en rond het water, hoe groter de kans op succes bij de zwemles. Het helpt enorm als ouders zelf ook plezier beleven aan het zwemmen. Ga zoveel mogelijk samen naar het zwembad en geef het goede voorbeeld.

Begin niet te vroeg

Hoewel je niet vroeg genoeg kunt beginnen met zwemmen is het niet verstandig om te vroeg met zwemles te beginnen. Gemiddeld zijn kinderen rond 5 jaar toe aan zwemles, sommige kinderen zijn hier eerder mee en anderen later. Het is belangrijk dat je kind zich vrij voelt in het water. Daarnaast is het belangrijk dat het kind groot genoeg is om naar een juf of meester te kunnen luisteren. Dit is een belangrijke voorwaarde om veilig te kunnen zwemmen. Kijk daarom goed naar je eigen kind. Trek je niets aan van wanneer andere kinderen beginnen met les. Je kind is er namelijk nog niet aan toe als je te vroeg begint, het proces van zwemles volgen duurt dan onnodig lang. Bovendien beleeft je kind er dan mogelijk geen plezier aan, dat zou natuurlijk jammer zijn!